Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη
Η τακτική άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο ζωής για πολλές γυναίκες τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για τη γενικότερη σωματική και ψυχική υγεία. Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι πόσο και τι είδους γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετική. Αν κάποια μορφή άσκησης μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τη μητέρα ή το μωρό.
Κατάλληλα Αθλήματα
Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη που περιλαμβάνει ελαφριά έως μέτρια καρδιαγγειακή άσκηση είναι ευεργετική. Όπως:
Περπάτημα: Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνει την έγκυο. Έχει μικρό κίνδυνο τραυματισμού και μπορεί να συνεχιστεί και σε στάδιο προχωρημένης εγκυμοσύνης.
Ποδήλατο: Αναφερόμαστε κυρίως στο στατικό ποδήλατο σε γυμναστήριο ή μέσα στο σπίτι. Η ποδηλασία στο δρόμο είναι καλύτερο να αποφεύγεται μιας και δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλής επιλογή. Εάν, ωστόσο, η ποδηλασία αποτελεί το συνηθισμένο τρόπο μεταφοράς σας μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε. Αρκεί να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Γιατί όταν κυοφορείτε το κέντρο βάρους σας αλλάζει.
Κολύμπι: Θεωρείται το ιδανικό είδος άσκησης ανεξαρτήτως του στιλ κολύμβησης που προτιμάτε αφού όλα επιτρέπονται. Μέσα στο νερό το σώμα μας ζυγίζει λιγότερο οπότε δεν επιβαρύνετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας. Αποσυμπιέζεται η σπονδυλική στήλη και νιώθετε μεγαλύτερη ευεξία. Ταυτόχρονα βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση.
Γιόγκα/Πιλάτες: Το κυριότερο όφελος αυτού του είδους ασκήσεων είναι ότι πέρα από την εκγύμναση του σώματος, μαθαίνουν στην έγκυο τον σωστότερο τρόπο αναπνοής. Αυτό τη χαλαρώνει και την προετοιμάζει σωματικά και ψυχικά για την ώρα του τοκετού.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που ακόμα και αυτού του είδους οι δραστηριότητες απαγορεύονται. Γι’ αυτό πάντοτε πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σας.
Αθλήματα που απαγορεύονται
Οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με απώλεια της ισορροπίας σας: Αυτό σημαίνει ότι το σκι, το θαλάσσιο σκι, το πατινάζ και η ιππασία είναι καλύτερο να τίθενται σε αναμονή ενώ είστε έγκυος. Μια ενδεχόμενη πτώση θα μπορούσε να τραυματίσει τόσο εσάς όσο και το έμβρυο που αναπτύσσεται.
Αθλήματα που απαιτούν φυσική επαφή: Οι πολεμικές τέχνες και τα ομαδικά αθλήματα ( βόλεϊ, ποδόσφαιρο κτλ. ) ενέχουν το κίνδυνο πρόσκρουσης με κάποιο άλλο άτομο και μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα.
Τα extremesports: Δραστηριότητες όπως το σερφ, η αναρρίχηση/ορειβασία, το ράφτινγκ, η ελεύθερη πτώση, οι καταδύσεις διακρίνονται από υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Συνήθως απαιτούν μεγάλη μυϊκή δύναμη, εκθέτουν το άτομο σε τραυματισμούς και το καταπονούν σωματικά και ψυχικά. Στις εγκύους αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής, πρόωρου τοκετού και εμφάνισης ανωμαλιών εκ γενετής στο μωρό. Παράλληλα, τέτοιου είδους έντονη άσκηση μεταβάλλει την κατανομή του αίματος στο σώμα και μειώνει τη ροή προς τη μήτρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στέρηση οξυγόνου ( υποξία ) στο έμβρυο. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές, υπερθερμία, αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και κοιλιακές κακώσεις.
Γενικοί Κανόνες
Αφιερώστε χρόνο για προθέρμανση: 5 – 10 λεπτά ήπιων ασκήσεων είναι αρκετά για να προετοιμάσεις το σώμα σου για την κυρίως άσκηση, να ‘’ζεστάνεις’’ τους μυς και τις αρθρώσεις σου ώστε να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς και ανεβάσεις σταδιακά τους καρδιακούς σου παλμούς.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια: Φαρδιά, άνετα ρούχα που δε σας πιέζουν και παπούτσια σχεδιασμένα για τον τύπο της άσκησης που έχετε επιλέξει.
Προσαρμόστε το πρόγραμμα της διατροφής σας: Φροντίστε τα γεύματα που τρώτε να καλύπτουν τις ανάγκες σας ώστε να μη νιώθετε εξαντλημένες ιδίως από τη στιγμή που καίτε παραπάνω θερμίδες λόγω της γυμναστικής. Σημαντικό είναι τα γεύματα σας να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν την άσκηση.
Πιείτε άφθονο νερό: Δύο με τρία λίτρα νερό κατά τη διάρκεια της μέρας είναι το ιδανικό. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα αφυδάτωση κυρίως την ώρα της άσκησης και ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος και να προκληθούν συσπάσεις.
Αφιερώστε χρόνο για αποθεραπεία: Είναι σημαντικό να μη σταματάτε την άσκηση απότομα. Τα τελευταία λεπτά να χαλαρώνετε κάνοντας ήπιες διατάσεις. Η διαδικασία αυτή βοηθά τους μυς και τους παλμούς της καρδιάς να επανέλθουν στην πρότερη ήρεμη κατάσταση.
Η Διατροφή στην Εγκυμοσύνη
Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική για τη φυσική εξέλιξη της εγκυμοσύνης του τοκετού και της λοχείας. Είναι καλό να προσλαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα θερμίδων, και να επιλέγουμε τη σωστή ποιότητα των τροφών που χρειαζόμαστε σ’ αυτή την ιδιαίτερη περίοδο.
Μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη, με φυσιολογική ζωή, χρειάζεται από 1800 έως 2100 θερμίδες. Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι θερμιδικές ανάγκες ανεβαίνουν κατά 150 θερμίδες. Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ανεβαίνουν κατά 300 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες μπορούν να καλύφθούν με ένα φρούτο και ένα ποτήρι γάλα. Δυστυχώς η διάδοση υπερθερμιδικών τροφών μπορεί εύκολα να παρασύρει μια γυναίκα σε κατανάλωση πάνω από τρεις χιλιάδες θερμίδες ημερησίως. Αυτό δημιουργεί υπερβολική αύξηση βάρους, διαφοροποιήσεις στο μεταβολισμό, κυρίως των υδατανθράκων ( διαβήτης κύησης) αλλά και των λιπιδίων. Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου, στην εγκυμοσύνη, στον τρόπο και διάρκεια τοκετού, αλλά και στην λοχεία. Η αύξηση βάρους μιας γυναίκας ,που έχει φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη, είναι 9 έως 12 κιλά. Αν η γυναίκα είναι υπέρβαρη (ΒΜΙ> 25) τότε η αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι 4 έως 8 κιλά. Στις γυναίκες που είναι λιποβαρείς είναι προφανές ότι η αύξηση θα πρέπει να είναι 9 έως 15 κιλά
Πότε τρώμε;
Είναι καλό να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα αποφεύγοντας πολύωρες νηστείες. Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, (τρία γεύματα ένα δεκατιανό και ένα απογευματινό) . Τρώμε αργά έτσι αποφεύγουμε την κατάποση αέρα που μας δημιουργεί αίσθηση φουσκώματος. Καταναλώνουμε τα υπερθερμιδικά γεύματα συνήθως το πρωί και στο γεύμα, ενώ πρέπει να τα αποφύγουμε τις ημέρες που η φυσική δραστηριότητα είναι μειωμένη.
Τι προτιμάμε να τρώμε
Υδατάνθρακες: Προτιμάμε τις αμυλούχες τροφές (σύνθετα ζάχαρα) όπως, ψωμί ( ολικής αλέσεως, αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη), μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά. Η απορρόφησή τους είναι λιγότερο βλαπτική για τον μεταβολισμό καθώς η ενέργεια απελευθερώνεται πιο αργά και διαρκεί περισσότερο. Αποφεύγουμε απλά σάκχαρα όπως ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, υπερβολική κατανάλωση χυμών, ή άλλων αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη.
Πρωτεΐνες:
Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ημερήσιες ανάγκες είναι ένα γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε Kg βάρους σώματος+20gr. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι:
Κρέας (προτιμάμε τα λευκά κρέατα) πάντα πολύ καλά ψημένα γιατί εγκυμονούν κινδύνους μόλυνσης του εμβρύου. Ψάρι, (ίδιος τα ψάρια μικρού μεγέθους). Αβγά (το ασπράδι είναι πλούσια πηγή αλβουμίνης), γάλα (μερικώς αποβουτυρωμένο ) τυριά, γιαούρτια με λίγα λιπαρά ( πλούσια πηγή ασβεστίου) .
Λίπη:
Δημιουργούν τα τοιχώματα των κυττάρων και είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Είναι πολύτιμη πηγή των βιταμινών Α και D. Επομένως, αν και έχουν υψηλή θερμιδική αξία, δεν πρέπει να τα αποκλείουμε από το διαιτολόγιο .
Τα λίπη χωρίζονται σε κορεσμένα (ζωικό λίπος, τυρί και βούτυρο), που περιέχουν υψηλή χοληστερίνη, και στα φυτικής προέλευσης πολυακόρεστα (ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, παρθένο ελαιόλαδο) που δεν επιβαρύνουν την καρδιά και είναι πιο εύπεπτα. Αποφεύγουμε τις τηγανισμένες τροφές, που απελευθερώνουν τοξικά λιπαρά οξέα, και τις βιομηχανοποιημένες τροφές, που είναι πλούσιες σε θερμίδες, αλλά με μηδενική συνήθως θρεπτική αξία.
Βιταμίνες:
Καταναλώνουμε όλα τα φρούτα, καλύτερα τα φρέσκα φρούτα εποχής που είναι πλούσια σε βιταμίνη C,. Κάποιες βιταμίνες, όπως η Β και η C, δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό και θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά από το διαιτολόγιό . Ενημερωθείτε σωστά για τις συνιστώμενες δόσεις των βιταμινών, γιατί η υπερβιταμίνωση έχει βλαβερές συνέπειες. Η περίσσεια της βιταμίνης Α, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Γι’ αυτό συνιστάται στις υποψήφιες και μέλλουσες μητέρες να αποφεύγουν το συκώτι, το φουά γκρα και το μουρουνέλαιο, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία αποθηκεύεται στον οργανισμό με κίνδυνο να βλάψει το κρανίο, τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου. Αποφεύγουμε τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα.
Οι βιταμίνες είναι πολύ ευαίσθητες. Όταν οι τροφές βράζονται σε υψηλή θερμοκρασία ή υφίστανται βιομηχανική επεξεργασία, οι βιταμίνες τους καταστρέφονται. Προτιμάμε τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά λαχανικά (πολύ καλά πλυμένα) και τις ανεπεξέργαστες τροφές. Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε τα λαχανικά, είναι προτιμότερο να τα βράζουμε στον ατμό ή να τα σοτάρουμε για να μη χάνουν τη θρεπτική αξία τους. Γενικά, είναι προτιμότερο να τρεφόμαστε με φρεσκομαγειρεμένα φαγητά.
Υγρά:
Προτιμάμε το νερό κυρίως εκτός γευμάτων γιατί μειώνει την πέψη η κατανάλωση του κατά το γεύμα. Καταναλώνουμε τουλάχιστον δέκα έως δώδεκα ποτήρια νερό την ημέρα. Το καλοκαίρι πρέπει να αυξάνουμε αυτή την ποσότητα λόγω αυξημένης απώλειας από τον ιδρώτα και την αναπνοή. Αποφεύγουμε αεριούχα αναψυκτικά. Δημιουργούν φούσκωμα, πρόσληψη άχρηστων υδατανθράκων και επιβραδύνουν την πέψη.
Αλάτι:
Αποφεύγουμε τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα και την υπερβολική του χρήση. Δημιουργεί κατακράτηση υγρών, και το τρίτο τρίμηνο μπορεί να δημιουργήσει υπέρταση.
Πρέπει να αποφεύγονται
Αλκοόλ: Το πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποφεύγεται εντελώς (δημιουργεί ανωμαλίες στη δημιουργία του εμβρύου). Στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη ,δεύτερο τρίτο τρίμηνο, πολύ μικρή κατανάλωση( ένα ποτηράκι του κρασιού). Πρέπει να αποφεύγονται τα υπεραλκοολικά ποτά.
Αποφεύγουμε τον καφέ, τσάι ( μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου). Καταναλώνουμε με προσοχή σοκολάτα (ρόφημα) .
Αποφεύγουμε σαλάμια, άψητα κρέατα, παστά, καπνιστά, μύδια, κυνήγι (κίνδυνος για μόλυνση του εμβρύου).Φαγητά σε πολύ υψηλή η χαμηλή θερμοκρασία. γλυκαντικά, πικάντικα φαγητά.
Ταξίδια στην εγκυμοσύνη
Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ανησυχούν για το αν μπορούν να κάνουν ταξίδια στην εγκυμοσύνη. Αν και τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι καταφατική, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξετε ώστε το ταξίδι σας να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστο και ασφαλές.
Πόσο ασφαλή είναι τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη;
Εφόσον εσείς και το μωρό είστε υγιείς , μπορείτε να ταξιδεύετε άφοβα μέχρι και την 36 εβδομάδα κύησης. Πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.
Πότε πρέπει να αποφεύγω τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη;
Τα ταξίδια αντενδείκνυνται αυστηρά σε εγκυμονούσες που πάσχουν από προεκλαμψία, έχουν πιθανότητα πρόωρου τοκετού, συνεχιζόμενη κολπική αιμόρροια, προδρομικό πλακούντα, περιφερική αποκόλληση πλακούντα κλπ. Δεν είναι καλή ιδέα επίσης σε πολύδυμες κυήσεις, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται όταν νιώθετε ότι τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου (ναυτία, κόπωση, ζαλάδα) δεν έχουν υποχωρήσει. Το πως νιώθετέ είναι ο καλύτερος οδηγός για οποιαδήποτε δραστηριότητα θελήσετε να κάνετε.
Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να ταξιδεύω;
Όπως αναφέραμε, μέχρι και την 36η εβδομάδα μπορείτε να ταξιδεύετε. Παρόλα αυτά, ιδανικό θεωρείται το διάστημα από την 14η ως την 28η εβδομάδα, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες επιπλοκές εμφανίζονται κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο, αλλά και διότι στο δεύτερο τρίμηνο η ενέργεια της εγκύου έχει επανέλθει και ενοχλήσεις όπως ναυτία, ζαλάδες, έχουν υποχωρήσει.
Τι προετοιμασία απαιτείται πριν ταξιδέψω;
Πριν από κάθε σας ταξίδι, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ώστε να κάνετε ένα πλήρη έλεγχο, αλλά και να λάβετε οδηγίες και συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ακριβώς πότε είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού σας, ώστε να ενημερώσετε τους φροντιστές σας σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Μην ξεχνάτε να έχετε ένα αντίγραφο του μαιευτικού ιστορικού σας, σε περίπτωση που σας ζητηθεί. Καλό είναι να έχετε μαζί σας όλες τις βιταμίνες σας, τυχών συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και ένα κουτί πρώτων βοηθειών για κάθε ενδεχόμενο. Τέλος, προτιμήστε το μέσο που θα σας πάει όσο πιο γρήγορα στον προορισμό σας, πάντα με ασφάλεια.
Κατάλληλοι προορισμοί;
Γενικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον προορισμό που μπορείτε να επιλέξετε. Είναι ωστόσο καλό να αποφεύγετε μέρη με πολύ υγρασία, πολύ ψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει για περιοχές σε μεγάλα υψόμετρά ή γενικότερα για δύσβατες περιοχές. Ιδανικά, ο προορισμός σας πρέπει να διαθέτει ένα κέντρο υγείας στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε. Αποφεύγουμε τη μετάβαση σε περιοχές με ενδημικά νοσήματα π.χ ιός Ζίκα.
Ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο
Να έχετε υπόψιν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού σας, μιας και το ταξίδι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 36 εβδομάδες. Για διεθνείς προορισμούς, το όριο ενδέχεται να είναι μικρότερο. Είναι πιθανό να σας ζητηθεί μια βεβαίωση για το πότε προβλέπετε να γεννήσετε, καθώς και ότι η εγκυμοσύνη βαίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή ομαλά. Αυτό εξαρτάται από την πολιτική της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας.
Όσο αφορά το ταξίδι, αποφύγετε πτήσεις που διαρκούν πάνω από 4 ώρες, μιας και αυξάνουν την πιθανότητα εν τω βάθη φλεβοθρόμβωσης. Για αποφυγή αυτού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Επίσης, προτιμήστε μια θέση κοντά στο διάδρομο ώστε να σηκώνεστε κι να περπατάτε ανά μισή ώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πάντα με συνοδεία. Όσο είστε καθιστή να πραγματοποιείται ασκήσεις με τα πόδια σας, ώστε να βοηθάτε την κυκλοφορία του αίματος.
Μην καταναλώνετε φαγητά και ποτά που αυξάνουν την παραγωγή αερίων στο έντερο και προκαλούν δυσφορία. Αντίθετα καταναλώνετε πολλά υγρά, κατά προτίμηση σκέτο νερό.
Ταξίδια στην εγκυμοσύνη με το αυτοκίνητο
Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, είναι απαραίτητο να φοράτε πάντα ζώνη ασφάλειας. Η ζώνη περνάει κάτω από την κοιλιά και ανάμεσα από το στήθος σας, χωρίς να πιέζει την κοιλιά σας. Ιδανικά, μην πραγματοποιείται πολύωρες διαδρομές, ενώ κάθε μία ώρα κάντε στάσεις ώστε να ξεκουράζεστε και να περπατάτε. Πάντα είναι καλό να συνοδεύεστε από άλλον ενήλικα και μετά τις 36 εβδομάδες να μην οδηγείτε εσείς.
Ταξίδια στην εγκυμοσύνη με πλοίο.
Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τα ταξίδια με πλοίο μπορούν να θεωρηθούν τα πιο ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό, διότι δεν ακινητοποιούν για μεγάλο διάστημα την έγκυο και της επιτρέπουν ευελιξία κινήσεων.
Προτιμήστε πλοίο που έχει γιατρό ή μαία πάντα διαθέσιμο. Σε περίπτωση κρουαζιέρας , φροντίστε οι στάσεις να είναι συχνές και σε περιοχές όπου υπάρχουν σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για φάρμακα που μπορείτε να πάρετε σε περίπτωση ναυτίας και εμετού, καθώς δεν επιτρέπονται όλα κατά την κύηση.
Όσο βρίσκεστε μέσα στο πλοίο, καταναλώνετε μόνο καλομαγειρεμένα φαγητά και πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Εγκυμοσύνη και Παραλία
Το καλοκαίρι ήρθε και η θερμοκρασία ολοένα και ανεβαίνει. Ο κόσμος κατευθύνεται σε κοντινές και μη παραλίες. Τι συμβαίνει όμως κατά την εγκυμοσύνη; Τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να χαρούμε τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύσει το έμβρυο και η μέλλουσα μαμά; Εγκυμοσύνη και Παραλία
Κολύμβηση
Εφόσον η εγκυμοσύνη κυλάει ομαλά χωρίς να εμφανίζονται επιπλοκές (προδρομικός πλακούντας, κολπική αιμορραγία, φόβος πρόωρου τοκετού), το κολύμπι στη θάλασσα (και την πισίνα) όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά μάλιστα επιβάλλεται, μιας και αποτελεί μια από τις καλύτερες μεθόδους γυμναστικής. Η θάλασσα αφενός δροσίζει και βελτιώνει τη διάθεση, αφετέρου ανακουφίζει και ορισμένες από τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης που το καλοκαίρι επιδεινώνονται.
Η θάλασσα στην εγκυμοσύνη από:
● Ανακουφίζει τις αρθρώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα καταπονημένες λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους και των ορμονικών αλλαγών που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη
● Αυξάνει την ευελιξία των αγγείων και μειώνει το φορτίο των κάτω άκρων
● Χαλαρώνει το ισχιακό νεύρο και ανακουφίζει από τους πόνους στη μέση
Πριν όμως ξεκινήσετε το κολύμπι, πρέπει να έχετε υπόψιν ότι οι φυσιολογικές μεταβολές της εγκυμοσύνης σας καθιστούν πιο ευάλωτες. Αρχικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αντοχές σας είναι μειωμένες. Θα πρέπει λοιπόν να ακούτε το σώμα σας και να μην το καταπονείτε περισσότερο από όσο αντέχει. Παράλληλα, όσο η κοιλιά μεγαλώνει, το κέντρο βάρος του σώματός σας μετατοπίζεται και είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις κράμπες των κάτω άκρων που συμβαίνουν συχνά και είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες τόσο έξω, όσο και μέσα στη θάλασσα.
Για να χαρείτε λοιπόν άφοβα τη θάλασσα καλό είναι να τηρείτε τα παρακάτω:
● Πρέπει πάντα να κολυμπάτε με κάποιο άλλο άτομο μαζί. Όταν νιώθετε ότι λαχανιάζετε και δυσκολεύεστε καλό είναι να βγαίνετε άμεσα από το νερό.
● Πάντα πρέπει να κολυμπάτε σε ρηχές θάλασσες και να πατώνεται κάθε στιγμή. Η κούραση μπορεί να έρθει χωρίς προειδοποίηση, οπότε είναι καλό να μπορείτε να βγείτε γρήγορα έξω.
● Αποφύγετε την είσοδο στο νερό όταν βλέπετε ότι η θάλασσα έχει κύματα και δεν είναι ήρεμη.
● Το πολύ παγωμένο νερό, καλό είναι να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας.
● Μην κάνετε ποτέ μακροβούτια! Το να κρατάτε την αναπνοή σας, αν και δεν επηρεάζει άμεσα εσάς, διαταράσσει την οξυγόνωση του εμβρύου.
● Καλό είναι να μην γυρίζετε την πλάτη σας προς τη θάλασσα καθώς μπορεί να έρθει κάποιο κύμα και να σας τραυματίσει.
● Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές στις βραχώδεις περιοχές και στους γλιστερούς διαδρόμους του κολυμβητηρίου, στις οποίες είναι πιο εύκολο να παραπατήσετε και να τραυματιστείτε. Αποφύγετε τις δύσβατες παραλίες. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη η ισορροπία σας είναι σαφώς ελαττωμένη.
● Καλό είναι η παραλία που θα προτιμήσετε να μην είναι απόμερη, και να έχετε άμεση πρόσβαση σε μεταφορικό μέσο.
● Μην παραλείπετε να αφήσετε να περάσουν κάποιες ώρες από το τελευταίο σας γεύμα πριν μπείτε στη θάλασσα. Ιδιαίτερα τώρα όπου η πέψη σας λόγω εγκυμοσύνης καθυστερεί περισσότερο .Εγκυμοσύνη και Παραλία
Ηλιοθεραπεία
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καρδιαγγειακή σας λειτουργία αλλάζει ώστε να μπορεί το σώμα σας να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Στις αλλαγές αυτές ανήκουν η αύξηση του όγκου αίματος, η αύξηση των καρδιακών παλμών και η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Όλα τα παραπάνω δεν επιτρέπουν στο σώμα σας να αντιρροπήσει την αύξηση των θερμοκρασίας που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο και μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε λιποθυμικό επεισόδιο.
Παράλληλα, το δέρμα σας λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στην περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι πιο ευαίσθητο. Η έκθεση στον ήλιο είναι πιο εύκολο να οδηγήσει στη δημιουργία πανάδων, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο από σκουρόχρωμες περιοχές στο δέρμα που οφείλονται στην υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ηλιοθεραπεία δεν συστήνεται στην εγκυμοσύνη και πρέπει να αποφεύγεται.
Όταν κυκλοφορείτε στην πόλη το καλοκαίρι, καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η ηλίαση.
● Απαραίτητο είναι και ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο όμως πρέπει να είναι ελεγμένο ώστε να μην περιέχει χημικές ουσίες βλαπτικές για το έμβρυο.
● Να προτιμάτε τα βαμβακερά, αέρινα και ανοιχτόχρωμα ρούχα που επίσης προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου
● Να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, ώστε να παραμένετε συνεχώς ενυδατωμένη, και να προτιμάτε σκιερά μέρη με δροσιά.
Μολύνσεις
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της λεκάνης και στην περιγεννητική περιοχή αλλάζουν. Συγκεκριμένα, η αιμάτωση των γεννητικών οργάνων αυξάνεται, παρουσιάζεται φλεβική στάση στα αγγεία της πυέλου, και οι κολπικές εκκρίσεις γίνονται περισσότερες. Όλες οι παραπάνω μεταβολές, αν και είναι φυσιολογικές, μπορούν να σας προδιαθέσουν για μια μόλυνση. Παράλληλα, αν πάσχετε από διαβήτη κύησης, μπορεί να είστε ακόμη πιο ευάλωτη.
Είναι σημαντικό λοιπόν να προφυλάσσεστε από διάφορες ευκαιριακές καλοκαιρινές λοιμώξεις που είναι ενοχλητικές και μπορούν να βλάψουν εσάς και να επηρεάσουν τη φυσική εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Στις πιο συχνές καλοκαιρινές λοιμώξεις ανήκουν οι μυκητιάσεις και οι κυστίτιδες. Συμπτώματα όπως ερυθρότητα, κάψιμο στα γεννητικά όργανα, αυξημένες δύσοσμες ή διαφορετικής σύστασης εκκρίσεις, συχνοουρία ή κάψιμο κατά την ούρηση, θα πρέπει να σας κατευθύνουν στο γιατρό.
Πως μπορείτε να αποφύγετε τις μολύνσεις;
● Να κολυμπάτε σε καθαρές παραλίες.
● Να αποφεύγετε τις πισίνες για τις οποίες δεν είστε σίγουρη ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
● Να κάνετε ντους κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό και να αλλάζετε μαγιό. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.
● Να μην κάθεστε απευθείας στην άμμο. Να προτιμάτε τη δική σας πετσέτα και να την τοποθετείτε σε όποια επιφάνεια κάθεστε.
Το καλοκαίρι είναι από τις πιο ευχάριστες περιόδους του χρόνου και είναι κρίμα να μην το χαρείτε! Η εγκυμοσύνη δεν είναι μια παθολογική κατάσταση και συνεπώς δεν πρέπει να στερείστε ούτε τη θάλασσα ούτε τον ήλιο. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε διπλά, όχι μόνο για εσάς αλλά και για το μωρό σας.