Λοχεία

Μαστίτιδα κατά το θηλασμό
Η Μαστίτιδα κατά το θηλασμό είναι η  φλεγμονή του στήθους. Συνήθως συμβαίνει σε θηλάζουσες μητέρες τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Πιο σπάνια, εμφανίζεται και αργότερα. Συνήθως όμως, αργότερα, οι μαστοί έχουν προσαρμοστεί στον ρυθμό του θηλασμού.

Πως προκαλείται η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό;
Διακρίνουμε δύο είδη μαστίτιδας κατά το θηλασμό, την άσηπτη και τη μικροβιακή μαστίτιδα.
Άσηπτη μαστίτιδα. Δεν υπάρχει λοίμωξη από κάποιο μικρόβιο. Συνήθως προσβάλλεται ο ένας μαστός κάθε φορά. Άσηπτη μαστίτιδα κατά το θηλασμό προκαλείται από διάφορους λόγους:
• Κύρια αιτία, κατά την έναρξη του θηλασμού είναι η υπερπαραγωγή γάλακτος από τους μαστούς. Στην αρχή της γαλακτοφορίας οι μαστοί παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος από αυτή που χρειάζεται το μωρό
• Η μη σωστή αποσυμφόρηση των μαστών.  Μετά από κάθε θηλασμό το περισσευούμενο γάλα πρέπει να απομακρύνεται από το μαστό. Αν παραμείνει το γάλα, συσσωρεύεται , πετρώνει και  φράσει τους γαλακτοφόρους πόρους
• Η δυσκολία της νέας μαμάς να εξοικιωθεί με τον θηλασμόκαι να μάθει την ποσότητα του γάλακτος που χρειάζεται το μωρό της για να θηλάσει.
• Η δυσκολία διευθέτησης του στήθους που έχει αυξηθεί σε μέγεθος και έχει διακυμάνσεις στην αίσθηση που δίνει.

Παράλληλα το άγχος, η κούραση, ο ελλιπής ύπνος ιδιαίτερα κατά τον ερχομό του μωρού στο σπίτι καθιστούν τη νέα μητέρα ακόμη πιο ευάλωτη.

Μικροβιακή μαστίτιδα. Η φλεγμονή του μαστού οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο. Τα συνηθέστερα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο και ο στρεπτόκοκκος. Τα μικρόβια αυτά αποικίζουν φυσιολογικά στο στόμα του μωρού σας. Τραυματισμός ή ραγάδες της θηλής δημιουργούν οδούς ώστε να εισέλθουν τα μικρόβια στου γαλακτοφόρους πόρους  να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν μόλυνση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σε περίπτωση μαστίτιδας κατά το θηλασμό η περιοχή του μαστού που πάσχει παρουσιάζει τα παρακάτω:
• Ερυθρότητα
• Ευαισθησία και πόνο στο άγγιγμα
• Σκληρότητα
• Τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
• Όταν η μαστίτιδα είναι μικροβιακής αιτιολογίας, η μητέρα μπορεί να έχει επιπλέον
• Πυρετό πάνω από 38 βαθμούς κελσίου
• Ρίγος
• Κούραση και καταβολή

Ποια είναι η θεραπεία της μαστίτιδας κατά το θηλασμό;
Βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας κατά το θηλασμό είναι η αποσυμφόρηση του στήθους  με συχνούς θηλασμούς. Επίσης η άντληση του γάλακτος με θήλαστρο αν ο θηλασμός είναι επώδυνος. Ξεκινάμε κατά προτίμηση από τον μαστό που είναι πιο πρησμένος ή πάσχει περισσότερο. Το γάλα  συνήθως δεν χρησιμοποιείται αφού αφαιρείται για να αποσυμφορηθεί ο μαστός.  Μέχρι τον επόμενο θηλασμό θα έχει παραχθεί ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται το μωρό. Τουλάχιστον τον πρώτο καιρό του θηλασμού.. Ζεστά επιθέματα πριν τον θηλασμό και μασάζ με τα δάχτυλα από την περιοχή της φλεγμονής προς τη θηλή, διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος μέσω των πόρων. Κρύες κομπρέσες μετά από το θηλασμό επίσης ανακουφίζουν.

Φαρμακευτικά, χορηγούμε απλά αναλγητικά αντιφλεγμονώδη όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Τα ΜΣΑΦ ανακουφίζουν από τον πόνο και περιορίζουν την φλεγμονή. Όταν η αιτιολογία είναι μικροβιακή, χορηγούμε απαραίτητα και αντιβιοτική αγωγή. Είναι σημαντικό να λάβετε την αντιβιοτική αγωγή σωστά, ακόμη και όταν οι ενοχλήσεις υποχωρούν. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε την πιθανότητα υποτροπής της νόσου.

Με την αποσυμφόρηση των μαστών θα  αισθανθείτε  ανακούφιση σε  λίγη ώρα.  Σε περίπτωση μικροβιακής μαστίτιδας θα χρειαστούν τουλάχιστον 48 ώρες.

Υπάρχουν επιπλοκές της μαστίτιδας;
Αν, παρά την αγωγή, η μαστίτιδα δεν υποχωρεί μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα. Το απόστημα είναι μια κλειδάζουσα μάζα με πύον η οποία εντοπίζεται κάτω από την περιοχή που φλεγμαίνει είναι δηλ ζεστή και πονάει. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται κένωση του αποστήματος και κατόπιν αντιβίωση. Το απόστημα είναι πιθανή επιπλοκή μιας μαστίτιδας που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και σωστά. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε άμεσα τα συμπτώματα και να απευθυνόμαστε στον ειδικό.

Πως μπορώ να προλάβω την εμφάνιση της μαστίτιδας;
Μέτρα πρόληψης της μαστίτιδας κατά το θηλασμό είναι τα εξής:
• Μην αφήνετε το στήθος σας να γεμίζει υπερβολικά
• Αν νιώθετε ότι το στήθος μετά το θηλασμό ή την άντληση δεν έχει αδειάσει επαρκώς, βάζετε ζεστές κομπρέσες ή κάνετε μασάζ και αδειάστε εντελώς το γάλα. Χρήσιμο μπορεί να σας φανεί και ένα θήλαστρο που βοηθάει στην άντληση του γάλακτος
• Αλλάζετε στάση στο μωρό κατά το θηλασμό. Προσέξτε ώστε να έχετε αδειάσει επαρκώς και τους δύο μαστούς κατά τον θηλασμό. Αποφεύγετε στάσεις που αυξάνουν την πιθανότητά τραυματισμού του μαστού
• Μην φοράτε στηθόδεσμους με μπανέλα. Προτιμάτε τους ειδικούς στηθόδεσμους θηλασμού
Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να κοιμάστε επαρκώς, να ξεκουράζεστε και να ακολουθείτε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Έτσι ενισχύετε την άμυνα σας έναντι της μαστίτιδας και πολλών άλλων νόσων.

Η μαστίτιδα θα βλάψει το μωρό μου;
Η μαστίτιδα είναι λανθασμένα μια από τις συχνότερες αιτίες προώρου αποθηλασμού. Ο θηλασμός όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά παράλληλα ενθαρρύνεται κατά την μαστίτιδα. Έτσι η φλεγμονή υποχωρεί έγκαιρα και το μωρό δεν χάνει τα πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλακτος. Σε περίπτωση σηπτικής μαστίτιδας αποφύγετέ να θηλάσετέ από τον μαστό που πάσχει. Πρέπει όμως να αδειάζετέ το γάλα επαρκώς. Αποφύγετέ επίσης τον θηλασμό αν υπάρχει πυρετός πάνω από 38,2 βαθμούς C.

Ειδική μαστίτιδα που μπορεί να προκληθεί κατά τον θηλασμό στην θηλή είναι η μυκητίαση. Προκαλείται από μικροτραυματισμούς κατά τον θηλασμό και την αυξημένη υγρασία που υπάρχει στην περιοχή. Αντιμετωπίζεται με μια αντιμυκητιασική αλοιφή.